הנתיב לבריאות - ריקי לנגברג

על הדבש

על הדבש
הדבש הוא בעל ערך בריאותי גבוה מאוד ומלבד צריכתו כמזון, נעשה בו שימוש חיצוני ופנימי במזון. הדבש נספג במהירות לדם (תוך רבע שעה), הוא מתוק פי שלוש מסוכר לבן, אך מכיל פחות קלוריות. מכיל לקטוז ופרוקטוז החשובים לתפקוד השרירים, הלב ומערכת העצבים. אולם חשוב לציין שהדבש אינו מומלץ  ואפילו אסור לחולי סוכרת. הדבש מכיל אנזימים המסייעים בתהליך העיכול, מכיל ויטמינים מקבוצת B. לדבש PH חומצי של 3.5 והוא מעכב פעילות של מיקרו-אורגניזמים באופן כללי. הדבש הוא חומר היגרוסקופי – סופח נוזלים, לכן מי שסובל מבצקת מומלץ למרוח על המקום, במיוחד דבש מסוג כהה. הערך הקלורי ל-100 גר' 304 קק"ל לעומת סוכר לבן 396 ק"קל לעומת סוכר חום 373 קק"ל.

אחד המרכיבים המרכזיים בטעמו ובתכולת הנוטריינטים הוא סוג הפרחים שמהם שואבות הדבורים את הצוף. דבש הדרים: מעודן יחסית ולעתים מעורב מעט בפרחי בר. דבש מרווה ודבש מפרחי זעתר , מאזור מירון: בעל מרירות מסוימת ונחשב לדבש בעל תכונות ריפוי. דבש אבוקדו: מאד ארומטי, כהה ומומלץ לאפיה. דבש פרחי שיזף: מאזור כינרת, מתוק מאד ויבש. דבש אקליפטוס: דבש רפואי המסייע לבעיות בדרכי הנשימה.

כמות הדבש הנמכרת עולה בכ-50% בחודש לפני ראש השנה (חודש אלול). אז מה אנחנו בעצם לא יודעים על הדבש ורוצים לדעת.

עשרת העובדות שלא ידעתם על הדבש והתביישתם לשאול:

1. ההיסטוריה מעידה על כך שהדבש קדם לאדם. התגלו מאובנים של דבורת הדבש מלפני 150 מליון שנה.

2. הדבש הוא בעל פעילות אנטי מיקרוביאלית חזקה (משמיד חיידקים). אין למעשה בטבע מזון סטרילי למעט הדבש. לכן דבש מומלץ גם לחולים ולאנשים רגישים למחלות.

3. הדבש נחשב למוצר תזונתי בעל אורך חיי המדף הארוכים ביותר הקיים בטבע. עם זאת, רצוי לאחסן דבש במקום מוצל הרחק ממקור חום. במצרים נמצא דבש מתקופת הפרעונים ואיכותו הייתה טובה.

4. כוורת אחת, המכילה 80 אלף דבורים, מסוגלת להפיק בישראל כ-50 קילו דבש בשנה, לעומת 200 קילו בקנדה, אוסטרליה ודרום אמריקה. ההבדל נובע מכמות נמוכה של מקורות פריחה ועקירת פרדסים. בארץ ישנם כשמונים צמחים שונים מהם הדבורים מפיקות את הדבש.

5. ביוון העתיקה, ברומא ואף בימינו, נהוג במקומות שונים בעולם, להפיק שיכר מדבש. השיכר נוצר מתסיסה של דבש שנוספו לו מים ושמרים.

6. בכפית דבש יש כ- 25-30 קלוריות! דבש מתוק פי שלושה מסוכר. בנוסף מכיל הדבש ויטמינים מקבוצת B ו-C ומינרלים כמו סידן, נתרן, אשלגן, אבץ, מגנזיום, ברזל, כלור ועוד.

7. הדבש הוא חומר היגרוסקופי (סופג לחות) ולכן הוא מסייע לעצירת דימומים, לאיחוי פצעים ולטיפול בכוויות. מריחת דבש על העור מסייעת לבעיות עור כמו אקזמות, אקנה או פסוריאזיס, יובש בעור ובפנים.

8. אכילת דבש לפני השינה מסייעת להרגעת מערכת העצבים ולהתמודדות עם חוסר שינה. רצוי לאכול כפית דבש עם כוס מים, כך הופך הדבש למקור אנרגיה זמין הנספג מיידית בדם.

9. ירח דבש נקרא כך על שום אמונה כלל עולמית הטוענת שאכילת דבש במשך 30 יום לאחר החתונה מבטיחה שהנישואים יהיו מתוקים, שטופי אהבה והבנה הדדית. 30 יום הם זמן הקפת כדור הארץ על ידי הירח ולכן התקופה הזו קרויה ירח דבש (Honey Moon).

10. התגבשות הדבש בחודשי החורף אינה מעידה על קלקולו, אלא להיפך על כך שהוא אמיתי ולא עבר תהליך של חימום. ההתגבשות נובעת מהרכבו הכימי של הדבש ומאבקת הפרחים המצויה בתוכו. כדי להחזיר את הדבש למצבו הנוזלי יש להשרות את הצנצנת במים חמים.




חזרה לחגים ומועדים >>


 
צור קשר
* שם:
*אימייל:
* טלפון:
טלפון נוסף:
  טקסט חופשי:
* שדות חובה
צור קשר




הרשמה לניוזלטר
הרשמו וקבלו חינם עדכונים בנושאים: תזונה, הרזיה, בריאות ומניעת מחלות, טיפים ומתכונים הקשורים לצליאק.

הכניסו את שמכם ואת המייל שלכם למטה
שם:
* מייל:
* שדות חובה





באותו נושא
עיצוב, בנייה וקידום אתרים לול שיווק ברשת