הנתיב לבריאות - ריקי לנגברג

פטריות או לא להיות

פטריות או לא להיות



בעבר, הפטריות סווגו כצמחים, אולם הפטריות אינן שייכות לקטגוריית הצמחים מכיוון שהם יצורים הטרוטרופיים (צורכים פחמן מתרכובות אורגניות שאחרים יצרו ולא מייצרים אותן בעצמם כמו צמחים הנעזרים בתהליך בעזרת פוטוסינתזה). הפטריות בעצם שייכות לקבוצת הפטריות ואינם משויכות לקבוצת הירקות כפי שנהוג היה לחשוב.

לפיטוכימיקלים המצויים בפטריות (הצבע הלבן) מיוחסות פעילות אנטי סרטנית. 50 סוגים של פטריות נבדקו בבעלי חיים ו-6 סוגים נבדקו על בני אדם. המחקרים הראו שההשפעה של הפחתת הסיכון לסרטן וכן הקלה בסימפטומים נוגעת לסוגי הסרטן הבאים: סרטן השד, סרטן הושט, סרטן הקיבה, סרטן המעי הגס, סרטן הריאה וסרטן השחלות.

המחקרים מתמקדים בחלקי הפטרייה הפחמימתיים שהם הפוליסכרידים והבטא-גלוקן. הם שיפרו את פעילות מערכת החיסון של חולי סרטן, הקלו על כאבים, שיפרו את איכות החיים של החולים ואת תוחלת החיים שלהם. השפעתם האנטי סרטנית נובעת מהאצת הייצור של התאים במערכת החיסון, הפחתת תופעות הלוואי של טיפולים כימותרפיים ושיפור יכולת ההסתננות של תאי T לרקמה הסרטנית. מחקרים מראים גם כי פטריות תורמות להגנה מפני סרטן השד. רמה גבוהה של אסטרוגן בגוף נחשב לגורם סיכון לסרטן השד - פטריות תורמות להפחתת רמות האסטרוגן בגוף ע"י דיכויו של אנזים הקרוי ארומטאז (aromatase) הדרוש לייצור האסטרוגן.

מייחסים לפטריות ראישי, שיטאקי ומאיטאקי תכונות אנטי סרטניות. הם מכונות "פטריות הכוח היפניות" - מחזקות את מערכת החיסון, מגנות על הכבד, מפחיתות את רמת הכולסטרול בדם והן בעלות השפעה אנטי בקטריאלית, אנטי ויראלית ואנטי אלרגית. ברפואה הסינית ידועות פטריות אלה כבעלות אפקט ממריץ, מחזק ותורם לאריכות ימים. יצרניות תוספי תזונה מייצרות כמוסות המכילות את הפטריות הללו, ניתן לראותם על המדפים בכל בתי הטבע ובתי המרקחת. השיטאקה הן פטריות חורש אשר גדלות על עצי אלון. הצבע חום והטעם חזק ומעט לעיס. הן עזות טעם ובעלות מרקם בשרי משהו.

הפטרייה בעלת טעם אופייני וניתן למצוא אותה במתכונים רבים במאכלים הסיניים והיפנים. הן מקור מצוין של חלבון (18%) וגם אשלגן, ויטמינים מקבוצת B, קלציום, מגנזיום וזרחן, ולא פחות חשוב: חומצות אמינו חיוניות.

שיטאקה עד היום היו גדלות בעיקר בסין, יפן וקוריאה. היפנים הם כמעט היחידים שהשתמשו בפטרייה על צורתה הטרייה ואילו המערב אימץ את הצורה היבשה. השימוש הוא בעיקר בתבשילים אוריינטליים, אך ניתן לשלב אותה בכל מנת פטריות.

פטריות השי-טאקה מוכרות גם בשם שיטאקי, כאמור. הפטריות מגודלות היום גם בארץ בחוות תקוע ומשווקות בצורתן הטבעית והטרייה. מקור הפטריות הללו ביפן ועל פי הרפואה הסינית העתיקה הן נחשבות כמעניקות אנרגיה. ביכולתה להשיב את חדוות החיים, לאנשים הסובלים מחולשה ועייפות. לפטרייה מייחסים סגולות מרפא רבות מאחר והיא מכילה את כל שמונה חומצות האמינו האידיאליות לתזונת האדם, מכילה ברזל, סיבים תזונתיים, הפטריות מהוות מקור למינרל נוגד חמצון חשוב בשם סלניום ולמינרלים נוספים כגון ברזל ואבץ. הן עשירות גם בויטמינים מקבוצת B. וכן חומרים המחזקים את תפקוד הכליות ויוצרים הגנה על הכבד.

מחקרים מצביעים כי הפטרייה מכילה ריכוז גבוה של נוגדי חמצון עצמתיים המחזקים את מערכת החיסון. ניסויים שונים הראו כי הפטרייה תורמת למניעת התפשטות גידולים סרטניים בשד, בקיבה ובריאות. היא מכילה חומרים המווסתים את לחץ הדם, חומרים המפחיתים רמות גבוהות של כולסטרול ושומנים בדם ואף נחשבת למעוררת מינית.

איך נשלב את הפטריות במטבח שלנו?
הפטריות משדרגות כל תבשיל. הן משתלבות עם פסטות, אומלטים, ירקות מוקפצים, קישים, סלטים, עוף, תבשילי בשר ודגים. אפשר למצוא אותן ברשתות השיווק השונות, והמחירים לא עולים על אלו של פטריות שמפניון. באופן כללי הן דלות קלוריות ויחסית רמה גבוהה של חלבון. אז כל שנותר לנו הוא להתחיל להכניס אותם לתפריט בכל צורה אפשרית – טעים וגם בריא!



חזרה להכרת מזונות >>


 
צור קשר
* שם:
*אימייל:
* טלפון:
טלפון נוסף:
  טקסט חופשי:
* שדות חובה
צור קשר




הרשמה לניוזלטר
הרשמו וקבלו חינם עדכונים בנושאים: תזונה, הרזיה, בריאות ומניעת מחלות, טיפים ומתכונים הקשורים לצליאק.

הכניסו את שמכם ואת המייל שלכם למטה
שם:
* מייל:
* שדות חובה





באותו נושא
עיצוב, בנייה וקידום אתרים לול שיווק ברשת